Ortahisar Kültür Müzesi

Ortahisar daha önce bir muhtarlıkla idare edilirken 1916 yılında Belediyelik olmuş, eski muhtarlık binası belediye binasına dönüştürülerek orada hizmet vermeye başlamıştır. 1934'te çarşı merkezine yaptırılan iki katlı bu binaya belediye taşındı. Günümüzde ise kültür müze olarak hizmet vermektedir.

Müze, 1954 yılında Kapadokya Bölgesinin ilk turistlik oteli olarak Ortahisar'da yapılmış olan eski "Göreme Otel" binasının restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra kurulmuştur. Göreme Otel o yıllarda bölgeye gelen birçok ünlü ismi konuk etmiştir. Otelde çıkan bir yangın sonrasında Otel Kayıt Defteri yanmış ve o günkü bilgilere ulaşılamamaktadır. Fakat halktan öğrendiğimiz bilgiler kadarıyla bu isimler arasında; Yaşar Kemal, Kasım Gülek, Yılmaz Güney, Hulusi Kentmen, Çolpan İlhan, Ayhan Işık, Sadri Alışık, Türkan şoray, Tarık Akan gibi ünlüler ve halkın ismini bilmediği pek çok yabancı devlet adamı ve sanatçılar vardır. Yaşar Kemal, Göreme Otelde kaldığı yaklaşık 1 ay süresince burada peribacalarından esinlenerek bir roman yazmak istemiş bir gün, o köyün çocuklarından Ahmet Köksal ile sohbet etmiş ve "Çocuğum buralarda peri varmış sen hiç gördün mü?" diye sormuş. Ahmet Köksal ise Yaşar Kemal "Ben hiç görmedim." diye cevap vermiş. Yaşar Kemal burada kaldığı süre içinde "Peri Bacaları" kitabını yazmış ve o kitapta Göreme Otelden de bahsetmiş.

Müze de toplam 12 oda bulunmakta ve Kapadokya Bölgesinde yaşayan insanların geleneksel yaşam biçimleri etnografik bir dille, heykeller ile canlandırılarak anlatılmıştır. Kayaların oyularak ev ve kilise haline getirildiği, tarım hayatı ve tarımda kullanılan aletler, eski kayıt damı(mutfak), pekmez yapımı, halı ve kilim dokumacılığı, kumaş baskı teknikleri, Türk hamamı, eski köy meydanı, köy odası, kız isteme geleneği, kına gecesi merasimi, gelin odası ve finalde gelen ziyaretçilerimizin "Ortahisar Hatırası" fotoğrafı alabilecekleri bir bölüm bulunmaktadır.